top of page
Av. Mert Kağan Çetin

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI - ANLAŞMALI BOŞANMA NASIL OLUR ?

Taraflar arasındaki evlilik en az 1 yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Tarafların anlaşmalı boşanma yolu ile boşanabilmeleri için; hakimin tarafları duruşmada bizzat dinlemesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususlarında taraflarca yapılmış düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatleri doğrultusunda, anlaşmalı boşanma protokolünde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Hakim tarafından yapılan değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi halinde anlaşmalı olarak boşanmaya karar verilir. Taraflar hakimin yaptığı değişiklikleri kabul etmezse davaya çekişmeli olarak devam edilir.


Uygulamada taraflar genelde anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak boşanma yolunu tercih etmektedirler. Bunun sebebi öncelikle tabi ki anlaşmalı boşanmanın protokolde bir eksiklik olmadığı durumlarda 1 celsede, en geç 2 celsede sürecin nihayete ermesidir. Çekişmeli boşanma halinde hüküm ilk derece mahkemesinden yaklaşık 2 yıl içinde çıkmakta, bir 2 yıl da üst derece mahkemesinde kararın kesinleşmesi beklenmektedir. Yaklaşık 4 yıl süren bu süreç taraflar için çok yıpratıcı olabilmektedir.


Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken dikkat edilecek en önemli husus, boşanmanın asli ve fer'i sonuçlarının bütün yönleriyle ele alınması, hükümlerin hiçbir şüpheye mahal vermeyecek biçimde açıkça ve tek tek açıklanmasıdır. Uygulamada eşlerin avukata ücret vermemek için internetten matbu protokoller indirip mahkemeye sundukları, daha sonra boşandıkları eski eşleri tarafından aleyhlerine açılan şok davalarla karşılaştıkları görülmektedir. Bu sebeple, ileride tarafınıza açılacak şok davalarla karşılaşmamak adına, anlaşmalı boşanma protokolü mutlak surette bu konuda deneyimli bir boşanma avukatı tarafından düzenlenmelidir.


AVUKATSIZ ANLAŞMALI BOŞANMA


Son yıllarda internetin artık iyiden iyiye hayatımızın bir parçası olması sebebiyle bütün bilgiler yalnızca bir tık kadar uzağımızdadır. Bilginin bu kadar kolay ulaşılabilir olmasının avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. En büyük dezavantaj ise bilginin artık bilgi olmaktan çıkıp bilgi kirliliğine evrildiği noktada kendini göstermektedir.


Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması noktasında karşılaştığımız en büyük problem ise vatandaşların internetten matbu şekilde buldukları anlaşmalı boşanma protokolü örneğini düzenleyip mahkemeye sunmalarıdır. Elbette ki boşanma davalarında avukatla temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak niçin internetten bulduğunuz anlaşmalı boşanma protokolünü kullanmamanız gerektiğini ve bu protokolün mutlaka konusunda uzman bir boşanma avukatı tarafından düzenlenmesi gerektiğini açıklamak, bu sayede bir nebze de olsa ileride doğması muhtemel zararların önüne geçilmesini sağlamak bir avukat olarak benim görevimdir. İşte mahkemeye matbu bir protokol sunmanız halinde başınıza gelebilecek olaylardan birkaçı:


- Eski eşten açılan şok davalar: İnternette hazır bulunan protokoller yalnızca insanlara fikir verme amaçlı hazırlanmış, yüzeysel metinlerdir. Oysa ki anlaşmalı boşanma protokolü, hiçbir şüpheye mahal vermeyecek ifadelerle, boşanmanın asli ve fer'i unsurlarını baştan sona ayrıntılı biçimde düzenlemelidir. Mahkemeye matbu protokol sunarak boşanmayı ucuza sonuçlandırdığını düşünen bazı müvekkillere, boşandıkları eşleri tarafından şok davaların açıldığı gözlemlenmiştir.

- Mal paylaşımını yanlış hesaplamak: Bilgi kirliliğinin yarattığı sorunlardan biri de evlilik birliği içerisinde edinilmiş malların tasfiyesi noktasında karşımıza çıkmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolünü kendileri düzenleyen çiftler, edinilen malların değerinin yarısını diğer eşe vererek mal paylaşımı konusunu düzenlemektedir. Halbuki edinilen mallarının değerinin yarısının diğer eşe verileceği bilgisi yarı-doğru bir bilgidir. Malın ederinden çıkarılacak değerler, mahsup işlemleri, kişisel mallardan yapılan katkı, karşı tarafın değer artış payı alacağı gibi hesaplamalar yapılmadan doğrudan malın değerinin yarısının verilmesi, karşı tarafa fazla miktarda ödeme yapmanıza veya karşı taraftan hak ettiğinizden daha az bir meblağ almanıza sebebiyet verebilir.

-Gereksiz yere tazminat ve nafaka ödemek: Özellikle kocanın yaptığı bir hata olarak gözlemlenmiştir. Somut olayın özelliğine göre aslında tazminat veya nafaka ödememesi gereken eş, gerek bilgisizlikten gerekse tazminatı nafaka hükümleriyle karıştırması sebebiyle gereksiz yere tazminat ve nafaka ödeyebilmektedir.

Gereksiz yere mahkeme harcı ödemek: İlk bahsettiğimiz sebebin bir diğer sonucudur. Anlaşmalı boşanma protokolünün ayrıntılı olarak düzenlenmediği durumlarda, boşanma davasının kesinleşmesinden sonra ek davalar açılmak zorunda kalınabilir ve gereksiz yere ciddi miktarlarda mahkeme harcı ödenebilir.

Diğer Zararlar: Yukarıda sayılanlara ek olarak, eşiniz sizden mal kaçırmış veya ziynetleri gizlemiş olabilir. Edinilmiş mal zannettiğiniz mallar aslında kanunen kişisel mal statüsünde olabilir. Alt başlık olarak bahsettiğim bu ihtimallerde uğrayabileceğiniz zararlar kimi durumlarda yüz binlerce lirayı bulabilir.


Dolayısıyla gereksiz yere eşinize ödeme yapmamak, hakkınızı kısa sürede gereksiz masraf ödemeden elde etmek, boşanma sürecinde hakkettiğinizi aldığınızdan emin olmak için konusunda uzman bir İzmir boşanma avukatı gözetiminde anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasında büyük önem vardır.




Buradan tarafımıza ulaşabilir ve anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması için gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI

Mal Ayrılığı Rejimi ve Katkı Payı Alacağı 01-01-2002 tarihinden önce 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin (TKM) yürürlükte olduğu dönemde,...

Comments


bottom of page