6306 sayılı kanunun 3/1.maddesinde " ....Bakanlıkça veya İdarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır..." hükmü ile riskli yapı tespit raporuna karşı itiraz yolu düzenlenmiştir.
İhtiyari bir başvuru yolu olması sebebiyle hukuki niteliğinin İYUK md. 11/1'de düzenlenen "üst makamlara başvuru" olarak kabul edilmesi gerektiğini, dolayısıyla teknik heyete başvuru nedeniyle 30 günlük idari dava süresinin kesilmeyeceğini, ancak sürelerin karar verilinceye dek duracağını ifade eden bir takım hukukçular olsa da, idare mahkemelerince teknik heyete itiraz yolu, 6306 sayılı kanuna özel bir başvuru yolu olarak kabul edilmekte ve teknik heyet tarafından verilen red kararının kat maliklerine tebliğinden itibaren 30 günlük dava süresini yeniden başlatacağı kabul edilmektedir. Ancak kanunda bu konuda net bir ifadede bulunmaması sebebiyle olası bir süre aşımı yüzünden iptal davasını kaybetmemek adına, ilgili tapu müdürlüğünden gelen riskli yapı şerhini bildiren tebligat ile teknik heyete itiraz edilen süre arasında geçen zaman + teknik heyetten gelen red cevabı ile idare mahkemesinde açılacak iptal davasının tarihleri arasındaki sürenin 30 günü geçmemesinde yarar vardır.
Uygulamada, hemen hemen bütün itirazlar teknik heyetçe reddedilmektedir. Kat malikleri de teknik heyete itiraz yoluna çoğunlukla zaman kazanmak için başvurmakta, itirazın karara bağlanması için geçecek olan süreyi hukuki destek alma veya daha avantajlı bir proje sunan bir müteahhitle anlaşmak için değerlendirmektedirler. Ancak belirtmekte fayda vardır ki zaman kazanmak gibi bir gayesi olmayan kat malikleri itiraz yoluna başvurmadan doğrudan 30 gün içerisinde riskli yapı tespit raporuna karşı idare mahkemelerinde iptal davalarını açabilirler.
Aşağıda yürüttüğümüz bir riskli yapı tespiti raporunun iptali davasında teknik heyete itiraz yolunun neden etkisiz olduğunu detaylıca anlattığım kısmı bulabilirsiniz:
"Her ne kadar davalı vekili, müvekkilimin 6306 sayılı kanunun 3/1. Maddesi uyarınca teknik heyete itirazda bulunduğunu, bu itirazın da Bursa Teknik Heyetince .............. tarihli ve ......... sayılı kararı ile oy birliğiyle reddedildiğini ifade etmişse de, Bursa Teknik Heyetince verilen red kararı hukuki anlamda bir önem arz etmemektedir. Şöyle ki;
Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki 6306 sayılı kanunun 3/1. Maddesinde öngörülen itiraz yolu hukuki anlamda etkisiz bir başvuru yoludur. Teknik Heyetçe incelenen itirazlar maiyeti gereği yalnızca teknik yönden incelenmekte, hukuki bir inceleme yapılmamaktadır. Buna ek olarak teknik itiraz yolunda yapısal olarak da problemler mevcuttur. Teknik Heyet itirazları Riskli Yapı Tespit raporunu düzenleyen firmanın sunmuş olduğu değerler üzerinden incelemekte, heyet olarak yeniden bir inceleme yapılmamaktadır. Binalardan alınan numune örnekleri fiziken incelenmemektedir. Dolayısıyla Teknik Heyetin yapmış olduğu işlem özü itibariyle basit bir sağlama işleminden fazlası değildir.
Dolayısıyla bu zamana kadar tüm Türkiye genelinde kat maliklerince yapılan itirazların hemen hemen hepsi teknik heyetçe reddedilmiştir. Gerçekten de bu durum kamuoyu tarafından kanıksanmıştır. Müvekkilim dahil olmak üzere teknik heyete itiraz yoluna başvuran kat malikleri, yalnızca zaman kazanmak için, yaptıkları itirazın reddedileceğini bile bile başvurmaktadır.
Sonuç olarak 6306 sayılı kanunun 3/1. Maddesinde öngörülen teknik heyete başvuru yolu hukuki anlamda etkisiz bir başvuru yolu olup, ancak yapısal değişikliklere gidilip etkinleştirildiği halde önem atfedilebilecektir. Dolayısıyla davalı vekilinin müvekkilimin yapmış olduğu itirazın Bursa Teknik Heyetince oy birliği ile reddedildiğini beyan etmesi haklı olarak açtığımız işbu davayı kusurlandırmamaktadır".
Yazının faydalı olması dileklerimle ve saygılarımla Av.Mert Kağan Çetin
Comments